19.5.2009

Oh, how bizarre, how bizarre...

Kun rupesin tarkemmin mietiskelemään, niin kyllähän niitä ranskalaisia erikoisuuksia, joihin en ole tottunut tai jotka pistävät silmään, vielä löytyy.

Tässä muutama, mitä tuli mieleen:

* Kermavaahto ei ole pelkästään jälkiruoan lisuke, vaan sitä voidaan syödä myös ihan sellaisenaan. Esim. Nîmesin kauppahallissa, Les Halles, on herkkukoju, johon jonot voivat olla useita kymmeniä metrejä vain "aivan mahtavan" kermavaahdon takia! (Siis täh?!? Ensinnäkin sitähän voi tehdä itse kotona ja toiseksi miten kukaan voi sitä syödä desilitratolkulla olematta bulimikko?!?) Edit: Tämä kermavaahdon buliminen mättäminen voi olla vain eteläranskalainen ilmiö, jos Stazzya on uskominen. Ainakaan Stazzyn kotikonnuilla Elsassissa (Itä-Ranska, Strasbourg jne.) ei näin tehdä...

* Harvoin näkee ranskalaisia pyöräilemässä ihan normiverkkareissa ja -lenkkareissa vaan lähes poikkeuksetta aina niillä on vimosen päälle pyöräilyvermeet päällä.

* (Etelä-?)Ranskalainen lenkkeilee kesät talvet shortseissa. (Ymmärrän, että juostessa tulee hiki, mutta mielestäni talvella olisi kuitenkin parempi olla lämpimästi puettu myös juoksulenkille.)

* Talvellahan täällä Provencen auringon alla ei juuri pakkasasteita ole, mutta silti lapset puetaan toppatakkeihin, joilla tarkenisi hyvin Pohjolassakin. Päät ja kädet ovat kuitenkin epäloogisesti paljaina vaikka lämpötila yhtäkkiä laskisikin tai vaikka luntakin tulisi taivaalta...(Voitte siis kuvitella millaisia katseita saan osakseni syksyllä ja talvella, kun olen pukeutunut suomalaiseen tapaan pipoon, lapasiin ja kaulaliinaan...=D)

* Voilla sivellyn leivän tai cracoten (suomeksi ihan vain korpun) kastaminen kuumaan (huom! kuumaan!!!) kahviin tai kaakaoon. (Tartteeko tätä nyt enää sen tarkemmin selittää...)

19 kommenttia:

  1. Kermavaahto. Kermavaahto?

    Vous êtes bizarres siellä etelässä.

    VastaaPoista
  2. Kyllä Pariisissakin tyypit lenkkeili (tai pelasi jalkapalloa) keskellä talvea shortsit jalassa, en nyt muista näinkö yhtään shortsihemmoa kun oli maa valkoisena mutta ainakin kirpeällä pikkupakkasella...

    VastaaPoista
  3. Katson aina kauhulla täälläkin niitä pikkupoikapartiolaisryhmiä, joiden uniformuun kuuluu kesät talvet polvihousut. Hrrr...

    VastaaPoista
  4. Täällä Pariisissa tyypit taas kulkivat - ainakin tänä talvena - päät hyvin suojattuina, siis isot ihmiset. Ihan tällä viikollakin vielä. En tajua, kun en ole koskaan täällä mitään päähinettä tarvinnut ja toisaalta mennään sitten ohkasissa sukkahousuissa ja pikku mekkosissa ja pikkukengissäkin ... mutta siis karvareuhka päässä.

    Lapset ovat sitten toinen asia, samaa olen huomannut täällä, paljaat kädet ja päät ja sääretkin, kun lahje nousee.

    Kermavaahdonmyyntiä en ole kyllä havainnut.

    VastaaPoista
  5. Onhan se kermavaahto hyvää, eihän siitä mihinkään pääse :D Tosin kyllä siitä huonon olonkin helposti saa aikaan!

    Nimm. Ehkä minussakin jotain ranskalaista on ainakin mitä kermavaahtohimoon tulee X)

    VastaaPoista
  6. Eipä kermavaahtoa näy meilläkään päin, vaikka maitotuotealueella ollaankin; ehkä se on todellakin etelän erikoisuuksia!

    Ranskalaiset taitaa pitää hattuja vain silloin kun se on muodissa; chapka, lyhyt hame ja korkokengat (ja asteet nollassa ja viima)näkyi ainakin Caen'issa viime talvena.

    Mä olen varmaan ollut täällä liian kauan; kastelen rennosti cracottia kahviin, enkä huomaa mitään erikoista, huoh.

    VastaaPoista
  7. Stazzy - Kermavaahtopa hyvinkin. En osaa sanoa, onko se vain täkäläinen outous. Ainakaan Bordeaux'ssa aikoinaan ei kukaan harrastanut vastaavaa...

    Flaneeraaja - Enchantée. :) Hämmentävä tapa, vai mitä?

    Sarami - Joo, tuota kauhistelin miekin aikoinaan Brysselissä asuessani!

    Sari - Kyse taitaa olla pikemminkin ohimenevästä muoti-ilmiöstä, sillä tuskinpa ne muuten...

    Nia - On kermavaanhto miustakin hyvää, mutta että ostaisin sitä valmiina laatikossa ja söisin sitä pelkästään?!? Ei oo ollu tapana...:)

    Pomme - Enchantée siullekin. :) Onko se siun cracotte voideltu? Siinä oli se outous - miun mielestä...

    VastaaPoista
  8. viimisestä tuli vähän mieleen "pullamössö", jota pienenä alle kouluikäisenä tuli syötyä. siinäkin pullaa dipattiin kahviin niin, että lopulta kahvi oli pelkkää pullamössöä, kun pulla vähitellen hajosi siihen. kuulostaa karmealta, mutta oli muistaakseni hirvittävän hyvää ;) kermavaahtointoilua en sen sijaan minäkään käsitä :D

    VastaaPoista
  9. Ooh. Tuli lapsuus mieleen. Me kastettiin ihan pohjois-pohjanmaalla voilla voideltua näkkäriä kuumaan kaakaoon ja voi että oli hyvää! Tämä siis kaheksankyt-luvulla. :) Minussa asunee pieni ranskatar sisuksissani?

    VastaaPoista
  10. Kermavaahto on vaan niin hyvää, että sitä syö milloin tahansa! :D Kyllä mekin E:n kanssa joskus otamme ravintolassa jälkiruoaksi pelkkää kermavaahtoa, jos jotain pientä makeaa tekee mieli, mutta ei halua esim. jäätelöannosta tai leivosta tms. Samoin ostamme joskus harvoin kotiin spraykermavaahtoa ja syömme sitä jälkiruoaksi tai aamiaisen päätteeksi. Hauskinta on, että Ranskassa pistelen sujuvasti kermavaahtoa poskeeni mitenkään kyseenalaistamatta asiaa, mutta Suomessa sitä tulee syötyä huomattavasti harvemmin eikä koskaan pelkkänä vaahtona.

    Pukeutumisen suhteen meillä menevät roolit päinvastoin: minä kuljen keskitalvellakin takki auki ja ilman käsineitä, kun taas E:llä on keväälläkin kaulaliina, hanskat, villapaita sun muuta lämmikettä. Kerran toukokuussa oli parikymmentä astetta lämmintä, ja minulla oli t-paita ja caprihousut ja E:llä neule ja kevyt toppatakki! Ei kuulemma tullut edes häiritsevän kuuma... Ehkä Algeriassa syntyneelle ihmiselle jopa Provencen kevät on viileä?

    VastaaPoista
  11. Niin, unohdin mainita, että jos kahviin kastetusta leivästä/croissantista/muusta syötävästä putoaa palanen kuppiin, se tietää pian saapuvaa uutista, kirjettä tai postilähetystä. Mitä isompi pala, sen isokokoisempi tai kauempaa tuleva yllätys. Pelottavaa on, että minulla on tästä 3-4 omakohtaista kokemusta. Sattumaako...?

    VastaaPoista
  12. Juanita - Kyllä miekin kastan pullaa tai croissantia kahviin tai kaakaoon, mutta ajatus voista kuumassa juotavassa on ällöttävä. No, ehkä se oon mie se outo ja ranskalaisten mielestä varmasti usein oonkin! :)

    Sisko - Uuu, ai Suomessakin tehdään näin? Mielenkiintoista. Aina oppii jotain! :)

    Fifi - Sie ootkin monessa asiassa ranskalaisempi kuin moni ranskalainen itse. :) Kyllä miekin pukeudun huomattavasti kevyemmin kuin Suomessa ja esim. toppatakeilla en tee täällä yhtään mitään. Osaan silti kuitenkin yhä pukeutua sään mukaan ja käyttää myös maalaisjärkeä. Joskus. ;)

    VastaaPoista
  13. Hehee... hauska lukea ranskalaisista jutuista :) Taalla Melbournessa lenkkeillaan kanssa kesat talvet sortseissa ja pienessa paidassa, vaikka taallakin on talvella aika viileaa. Kiva postaus!

    VastaaPoista
  14. mä olisin tarvinnut viime talvena toppatakkia, oli se sen verran kylmä ja tuulinen, ihan siinä teidän lähelläkin.
    ja tiibettiläisethän juo teetä, jossa on jakinmaitovoita - ajatus kuvottaa minuakin!
    onnistuisikohan tää postaus tällä kertaa ;-)

    VastaaPoista
  15. New Yorkissa käydessäni pisti silmään, että sikäläiset lenkkeilevät shortseissa ja t-paidassa tai jopa pelkässä topissa, vaikka lämpötila on nollan tuntumassa. Itse hytisin siellä paksut vällyt niskassa, mutta paikalliset juoksentelivat pitkin Keskuspuistoa puolialastomia ihan tyytyväisen näköisinä.

    VastaaPoista
  16. täällä ilmoittautuu myös yksi "pöllö" joka on penskana syönyt pullamössöä ja kastanut voideltua näkkäriä kahvissa ja voi vitsi että oli pohjalle jäänyt kahvi hyvää. Enää ei kyllä maistu... pakkasella shortseissa juoksevat ranskanpellet ovat tuttu näky tai vanhemmat jotka pukevat lapsensa lämpimästi mutta nilkat paistavat paljaana. Oikein pahaa tekee kun näkee näitä pakkasilla. En myöskään käsitä miten niin monella jää auton vilkku päälle, tai miksi pitää ajaa edellä ajavan takakontissa kiinni...

    VastaaPoista
  17. Tuttua hommaa voidellun näkkärin kastelu kuumaan kaakaoon = lapsuuden aamupalani. Mummulassa söin myös innokkaasti kahviin tehtyä pullamussua yms. leipäressua.

    VastaaPoista
  18. Katariina - Kiitos! :)

    Airelle - Nyt onnistui. Viime talvena olikin erittäin kylmä.

    Anonyymi - Ne amerikkalaiset... :)

    Tuikku ja Sari - Se oon sitten mie se "pöllö", sillä en ole Suomessa koskaan törmännyt vastaavaan.

    VastaaPoista
  19. Tuota lasten pukemista oon minäkin Ranskassa kauhistellut, just näitä hienojen (miniatyyri-aikuisten mallisten) takkien alta vilkkuvia paljaita nilkkoja ja ranteita.

    Täällä Chilessä lapset puetaan myös täysin epäkäytännöllisiin vaatteisiin, mutta ainakin pienempiä lapsia kannetaan isoihin shaaleihin tai viltteihin käärittynä kadulla, vaikka lämpöä on +15 astetta eikä oikeasti ole kovin kylmä. Samoin kaikki lastenvaunut on peitetty villapeitoilla niin, ettei lapsesta näy nenänpäätäkään (jos olisin siellä sisällä, ahdistuisin ahtaassa ja pimeässä!)

    Odotan mielenkiinnolla, millaisen peitto-ponchoarsenaalin nää kaivaa esiin sitten, jos/kun tänne kohta oikeasti tulee kylmä! Myös makean syöminen on täällä aivan uusissa sfääreissä, tällaisia kermakakkuja ja kermavaahtomääriä en ole nähnyt missään :-)

    VastaaPoista