20.11.2008

Tuttua ja turvallistaOi, autuutta! En oikein osaa edes kuvailla tätä tunnetta. Täällä ollaan, miulle maailman tutuimmassa ja turvallisimmassa paikassa. Ja täällä on lunta kuten kuvasta näkyy ja sitä sataa hiljalleen koko ajan.

Eilinen päivä ja matkanteko alkoi klo 5.30 herätyksellä vain kolmen tunnin yöunien jälkeen. Juna Nîmesistä lähti klo 7.18, klo 11 maissa saavuttiin Roissyn lentokentälle. Odotusaikaa oli nelisen tuntia ennen Helsingin lentoa. Valitettavasti emme päässeet matkatavaroista eroon kuin vasta hieman yhden jälkeen, sillä Ranskassa ei matkatavaroita rekisteröidä lennoille yhtä helposti kuin Suomessa - ja ihan hyvä niin. ;) Kävimme Kullan kanssa Hippopotamuksessa jo perinteeksi muodostuneella lounaalla, jonka jälkeen piti kiirehtiä koneeseen. (Ranskansuomalaisille tiedoksi: TV:stä tuttu Stéphane Bern tuli samalla lennolla, bisnes-luokassa tietty ja jonkun toisen miehen seurassa - tietty. Mitähän lie tullut tekemään Helsinkiin, tuskinpa tapaamaan kuninkaallisia! =D)
Helsingin lentokentälle saavuimme seitsemän jälkeen illalla ja puolisen tuntia myöhemmin nousimme Joensuuhun lentävään pieneen FinnComin potkurikoneeseen. Onttolan lentokentällä meitä oli vastassa Iskä ja kotona meitä odotti Äiti, syntymäpäiväsankari Velipoika ja hänen avovaimonsa. Syötiin hyvin ja juteltiin pikaisesti vähän kaikesta ja kaikki oli hyvin. :)

Seuraavaksi ensihuomioita kotimaasta.

+ Helsinki-Vantaan superpuhtaat ja hyvälle tuoksuvat vessat! Miten ihana onkaan voida istua pöntönrenkaalle toisin kuin Ranskassa, jossa KAIKKI yleisövessat ovat pahanhajuisia ja törkyisiä eikä puhettakaan pöntölle istumisesta, sillä jopa naiset pissivät renkaalle - ilmapissatessa on hankala sihdata...! Roissyn lentokentällä haisee aina p*ska.

+ Kaikkialla sisätiloissa on lämmintä, jopa lentokenttäbusseissa. Ulkona on nytkin hieman pakkasta, mutta sisällä talossa sitä ei huomaa eikä mistään vedä.

- Helsinki-Vantaan typerryttävä hiljaisuus. Kotimaanterminaali oli täynnä ihmisiä, mutta hiljaisuus iski vasten kasvoja. Meidän portilla oli noin 70 henkeä ja vieressä oli Oulun lennon portti, jossa oli sielläkin yhtä paljon porukkaa, mutta kaikki istuivat hiljaa ja vain katsoivat eteensä. Oli joukossa toki muutama rohkea metsänomistaja, jotka keskustelivat ilmeisesti viimeisestä Helsingin kokouksesta ja yksi nainen, joka jakoi kännykkäkeskustelunsa koko odotushallin kanssa. Miun teki mieli ruveta huutamaan keskellä tuota hiljaista laumaa, koska se oli ahdistavaa.

- Ihmisten kärsimättömyys ja huonot tavat. Lentokenttäbussiin, bussista ulos ja koneeseen tungettiin kuin hengen hädässä. Koneessa kukaan ei jaksanut odottaa, että edessä oleva laittaa tavaransa rauhassa tavarahyllylle ja ottaa sitten paikkansa, vaan ihmiset vain tunkivat ja melkein kävelivät toistensa päältä sanomatta mitään. Tämä toi mieleen mullilauman.

22 kommenttia:

 1. Terveiset Hangzhousta!
  Täälläkin odotetaan malttamattomana Suomeen pääsyä :-)
  Jouluksi kotiin, onko sen parempaa :-)

  VastaaPoista
 2. oioi, ootteko joulun siis suomessa? me ollaan tulossa myös noin 3 viikon päästä suomeen, mutta ihan vaan lahden korkeudelle. toivon silti että lunta riittäis jouluksikin :))

  ja nuo huomiot on niin totta. huomasin vasta itse viime kerralla suomen lomalla tuon tunkemisen ja kärsimättömyyden. jotenkin aiemmin en vaan oo kiinnittänyt huomiota (varmaan oon ite ollut samanlainen ja vasta täällä rauhottunut). hollantilaiset on puolestaan melko kohteliaita ja ennen kaikkea silloin kun olin raskaana, sain joka paikassa istumapaikan täällä. suomessa kukaan ei kohdellut eri tavalla julkisilla paikoilla, vaikka olin maha pystyssä. :P

  VastaaPoista
 3. Nina - Kiitos ja lämpimät terveiset takaisin! :) Ihana, että siekin pääset jouluksi Suomeen!

  Tarja - Myö ollaan täällä puolitoista kuukautta ja joulukin siis. Mie en voisi viettää joulua muualla kuin täällä, omieni parissa. Toivotaan, että tuo lumi on nyt pysyy ja että sitä tulee lisää.

  Kyllä miekin varmaan sisäsuomalaisena käyttäydyin moukkamaisesti, mutta nyt kun on nähnyt muuta ja siihen tottunut, niin suomalaisten tietynlainen epäkohteliaisuus on shokeeraavaa.

  Terkkuja! :)

  VastaaPoista
 4. joskus ihmetyttää, kun sanotaan, että suomalaiset jaksaa aina kiltisti jonottaa jne., ja tuollaista rynnimistä se sitten on.. tai no niin, kaikilla taitaa olla vaan kiire jonottamaan. mutta kylläpä muistui elävästi mieleen, minkälaista kotimaassa saattaa usein olla, melkein rupesi ahdistamaan.. :)

  VastaaPoista
 5. Mistapain Joensuuta tuo kuva on? Ei kai vaan Linnunlahdelta?

  Tuula

  VastaaPoista
 6. Ihanaa, lunta! En ole Suomessa ollut jouluna tai talvena varmaan 8 vuoteen. Teeppäs puolestani yksi lumienkeli

  VastaaPoista
 7. Tervetuloa koti-Suomeen, kiva että matka sujui hyvin! Ja Stéphane Berninkin näitte, voi itku! Yksi mun lempitoimittajistani, ei hauku eikä ilkeile (vrt. Ruquier, Fogiel et co.) ja Mimi-fani vielä kaupan päälle.

  Teillähän on hurjasti lunta! Meillä ensilumi satoi viime yönä ja sitä on jäljellä vielä meidän pihassa, mutta kaupungin kadut ovat jo täysin sulat. Harmi, että asutte niin kaukana! E. lähetti terveisiä ja kyseli, ehditäänkö me nähdä. Sanoin, että ei ehditä, koska välimatkaa on satoja kilometrejä; jotenkin näitä Suomen välimatkoja on ranskalaisen kamalan vaikea hahmottaa. Jos Suomi kerran on pieni maa, niin silloinhan kaikki asuvat ihan lähekkäin, n'est-ce pas ?!

  VastaaPoista
 8. Luuuuuuuuuntaaa!Pidättelethän sitä siellä jouluun asti?!olisi niin mukava tehdä lymilyhtyjä ja enkeleitä,lumiukkoja,linnoja jne.jne.:)
  Nauttikaa!

  VastaaPoista
 9. Tervetuloa kotimaahan! :)

  Helsinki-Vantaalle saapuessa mulle tulee aina sellanen ihan ihmeellinen fiilis. Sinistä, keltaista, ne graniittilattiat ja se ihan hullun seesteinen ilmapiiri. Tulee aina pienoinen alkushokki, vaikka onhan se ihanaakin. Heti tulee sellainen olo että nonih! Täällä sitä nyt ollaan. Kotona!

  VastaaPoista
 10. Ihanaa, lunta!
  Niin tuttua tuo siun teksti. Varsinkin hiljaisuus lentokentällä on "korvia huumaavaa"...jotenkin on sitten niin tuttua ja turvallista tulla loman jälkeen tänne Schipholin ihmisvilinään.
  Suomessa meinaan usein jäädä oven väliin kun edelläkävelijä ei (juuri) koskaan pidä ovea perässään auki - (lähes) itsestäänselvyys täällä.
  Mukavaa lomaa!!

  VastaaPoista
 11. LUNTAAAAAAAAAAAAAA ?! Vitsi me missaattiin se muutamalla päivällä...

  Nauti. =)

  VastaaPoista
 12. Oih, minusta se suomalaisten hiljaisuus on ihanaa!

  Zürichin lentokentällä voi kuulon perusteella suunnata oikealle portille, suomalaiset juttelevat niin hiljaisella, matalalla äänellä ja siellä täällä piippaa kännykkä vaimeasti. :)

  Tuota lentokoneeseen tunkemista en ole koskaan ymmärtänyt, käsittääkseni koneessa on kyllä paikka jokaiselle...

  Mukavia hetkiä lumisissa maisemissa havupuitten katveessa!

  VastaaPoista
 13. Juanita - Kyllä se jono muodostui tyylikkäästi siihen tiskille, mutta kun koneeseen piti päästä, niin ei enää osattu jonottaa...:) Oli aika ahdistavaa, mutta toisaalta hyvä huomata, että suomalaisetkin on vain ihmisiä! ;)

  Tuula - Kuva on Rantakylästä. :)

  Jonna - No problem, teen kunhan tulee vielä hieman enemmän lunta eikä koske. Hassua, sie et oo ollu täällä vuosiin talvella ja mie kesällä! Haliterkut!

  Fifi - Merci, ma biche ! Ois todella ihana nähdä, mutta en usko että myö lähdetään junailemaan sinne päin. E:lle terkut takaisin ja siulle paljon halauksia!

  Jansku - Normaalisti joulu on luminen tänä vuonna, joten nou hätä! Todella ihana, että siekin tuut tänne jouluksi! Haliterkut!

  Finkinja - Kiitos! :) Haliterkkuja!

  Eveliina - Kiitos! Helsinki-Vantaalle saapuminen on todellakin aina jotenkin surrealistista. Niin tuttua, mutta erilaista mihin on tottunut. Haliterkut!

  Rina - Kiitos! Sama täällä, ovet tulee aina naamalle. Suomalaisten epäkohteliaisuus on hätkähdyttävää. Haleja!

  Maurelita - Harmi, kun ette ehtineet nauttia lumentulosta! Me nautitaan kyllä, sydämemme kyllyydestä! Haliterkkuja!

  Anne - Kiitos! :) On se hiljaisuus joskus ihan mukavaa, mutta ei koko ajan ja kaikkialla. Mie luulen, että koneeseen tungetaan paniikissa sen takia ettei haluta istua tuntemattomien vieressä..Mutta ainakin täynnä olevassa koneessa kaikkia paikat tulee täyteen, joten! =D

  VastaaPoista
 14. Kiitos ihanasta lumikuvasta! Sain eilen siskolta viestiä että Suomessa on lunta ja aloin haaveilla lumimaisemasta. Oikein mukavaa pitkää suomi-lomaa ja terkut Toscanasta!

  VastaaPoista
 15. Tekee varmasti tosi hyvaa olla omilla tutuilla konnuilla. Ja on hyva, etta Kultasikin nakee sun menneisyyden ymparistoa! Miten han kokee Suomen talven?

  VastaaPoista
 16. Minä olen ollut suomessa talvella viimeksi seitsemisen vuotta sitten. Nauti ! Tosiaankin Suomessa kaikkialla on lämmin paukkupakkasillakin...Täällä Ranskassa kun vähän vetää kaikista ovista.
  Tuttua ja turvallista, tiedän tunteen. Mulla meinaa aina poru päästä, kun alkaa kuusimetsää näkyä lentokoneesta.

  VastaaPoista
 17. Hauskaa lomaa! Kunhan kerkeet niin blogissani ois sulle haaste :)

  VastaaPoista
 18. Calendula - Kiitos ja terkkuja takaisin! :) Nty tuli suojakeli, mutta kerkiihän tässä vielä uutta lunta sataa ennen joulua...

  Susu - Kulta rakastaa kylmää ja lunta! Se katselee vain taivaalle ja kaikissa huoneissa on verhot vähän raollaan, jotta näkee lähimmän katuvalon valon ja siinä mahdollisesti laijailevat hiutaleet. Hassu mies! :)

  Sari - Miekin alan aina itkemään, kun näen ekat Pohjois-Karjalan ikihongat! :) Terkkuja!

  Manana - Kiitos! :)

  VastaaPoista
 19. Tapa, joka minun mielestä kaikkien pitäisi omaksua lentokoneeseen siirryttäessä (ei siis onnistu suurimmalta osalta suomalaisista): mennään ensin omalle paikalle sivuun käytävästä, vasta sitten laitetaan laukkua lokerikkoon. En ollut minä tunkemassa/huokailemassa äänekkäästi ;) siellä teidän koneessa, mutta voin kuvitella tilanteen :)

  Suomalaiset osaavat olla kärsimättömiä, mutta eivät kuitenkaan osaa tehdä niin, että toisten kärsimättömien olo helpottaisi...

  VastaaPoista
 20. Heippa! Joulupipareita! Löytyykö Ranskasta siirappia taikinaa varten vai tarviiko keittää itse?

  Emmi

  VastaaPoista
 21. NAUTTIKAA!!! Suomesta oloilustanne ja seuraavista lomamatkoistanne - huomasin juuri sivupalkistasi, etta reissuja tiedossa! VAU!

  VastaaPoista