2.5.2013

Kummiasiaa

Olen työstänyt useampaakin postausta tässä jo pitemmän aikaa, mutta kesken ne ovat edelleen johtuen allekirjoittaneen saamattomuudesta (en vain saa kuvia koneelle) ja jokapäiväisista pitkistä päikkäreistä uudella parvella Nessin ja Lilyn lämmittäessä selkää ja vauvavatsaa. Mutta nyt haluan avautua asiasta nimeltä kummius. Ja tähän aiheeseen ei nyt kuvia tarvita eikä laiteta. :)

Meijän tyttö tulee saamaan nimensä kasteessa. Oma vakaumukseni ei anna muuta vaihtoehtoa. Kulta on katolilainen ja mie "ev.lut.". Olen jo ajat sitten ilmoittanut Kullalle, että meijän mahdolliset lapset kastetaan protestanteiksi jo ihan pelkästään sen takia, että Kultaa ei kunnon maallistuneena ranskalaisena voisi vähempää kiinnostaa uskonasiat saati uskonnollinen kasvatus. En miekään mikään harras uskovainen ole enkä käy edes joulukirkossa, mutta haluan siirtää lapselleni tietyt itselleni perusturvaa luovat ajatukset ja perinteet. Hän voi tehdä niillä sitten vanhempana ihan mitä itse haluaa.

No mutta, takaisin aiheeseen.

Kastettavalle lapselle pitää valita kummit. Kaksikulttuurisen lapsen kohdalla se ei ole ihan helppoa. Suomessahan ei (tietääkseni) ole muita sääntöjä kuin se, että ainakin sylikummin tulee kuulua kirkkoon. Ja ortodokseilla sylikummin tulee olla ortodoksi. Ranskassa lapsella on tasan kaksi kummia: sekä nais- että miespuolinen - kummitäti ja kummisetä. :) Ei muita, piste. Itse haluan lapselleni useampia kummeja, koska  ensinnäkään se ei Suomessa ole mikään ongelma ja toiseksi jos joku kummeista "luistaa" kummiudestaan tai muuten unohtaa ja laiminlyö, niin onpahan muita kummeja osoittamassa tarvittavaa kiinnostusta ja välittämistä. Kummin rooli ei ole helppo, mutta se on mielestäni erityislaatuinen. Omilla kummeillani on aivan erityispaikka elämässäni samoin kuin kummilapsillani.

Myö ollaan ratkaistu kummiasia niin, että Kulta valitsi ranskalaiseen tyyliin kaksi kummia ystäväpiiristämme, jotka ovat Kullan kaksi parasta ystävää, ja mie omasta lähipiiristäni olen nyt valinnut kummeiksi oman rakkaan veljeni ja kälyni. Olemme enemmän kuin tyytyväisiä valintaamme. Tasapuolisesti suomalaisia ja ranskalaisia ja takuuvarmasti kummit pysyvät sekä tyttäremme että meijän elämässä läsnä. :)


5 kommenttia:

  1. kiva kun oot alkanut taas kirjoittelemaan :)

    ev.lut.kirkkoon kastettaessa tarvii tavallisesti olla kaksi ev.lut.kirkkoon (tai porvoon sopimuksen alaiseen kirkkoon) kuuluvaa kummia. lisäksi voi olla muita lapsikasteen hyväksyvien kirkkojen jäseninä olevia kummeja (esim. katolilaisia/ortodokseja). poikkeustapauksissa riittää yksi ev.lut.kirkkoon kuuluva kummi.
    http://evl.fi/EVLfi.nsf/Documents/3BD234B8F63A09FFC225749F0026EA30?OpenDocument&lang=FI

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä tiedosta! :) Ehdot täyttyvät, vaikka tuskin täällä Ranskassa ollaan yhtä tarkkoja.

      Poista
    2. joo siis kysehän oli tietenkin suomen ev.lut.kirkosta : ) muissa on varmasti erilaisia käytäntöjä.

      Poista
  2. Hei,
    Täällä yksi ortodoksi, joka on kahden luterilaiseksi kastetun sylikummi (joista toinen ulkosuomalainen, btw). Plus yhden ortodoksin, ja yhden kirkkoon kuulumattoman kummitäti (ja molempien sylikummi).
    Molemmissa ev.lut. tapauksissa oli lisäkseni yksi ev. lut.-kummi per kastettava.

    Hyviä mietintöjä, ja onnistunut ratkaisu kummiasiassa.
    Onnellista odotusta ja
    kaikkea hyvää Sinulle ja perheellesi!

    Kiitos blogistasi!

    t.kummilapsistaan ylpeä ja onnellinen kummitäti

    VastaaPoista
  3. Kiitos kiitos! :) Ja kiva, jos tykkäät lukea näitä miun harvoja löpinöitä.

    VastaaPoista