3.6.2011

Kenen joukoissa seisot?

Tuppukylä on jaettu kahteen leiriin: sekatavarakaupan ja leipomon leiriin. Ne sijaitsevat tuppukylän keskellä, kirkkoaukiolla ja sen halkovan tien molemmin puolin. Sekatavarakauppaa tukee myos sen viereisellä kujalla sijaitseva baari-tupakkakauppa, jonka punoittavaposkiset vakioasiakkaat polttavat tupakkansa sekatavarakaupan edessä.

Leipomon ja sekatavarakaupan välillä on tällä hetkellä sotatila. Kumpikin nimittäin myy samoja tuotteita: sekatavarakauppa leipää ja leivonnaisia sekatavaran ja elintarvikkeiden lisäksi, leipomo sekatavaa ja elintarvikkeita leivän ja leivonnaisten lisäksi. Kyläläiset ovat jakautuneet kahtia. Osa käy leipomossa, osa sekatavarakaupassa. Pitkin päivää kummankin putiikin omistajat ja kannattajat vahtaavat, kummasta ovesta kukakin leipänsä ulos kantaa. Jos erehtyy jostain syystä menemään "väärään" putiikkiin, niin sen kyllä tuntee selkäpiissä! Hotelli kuuluu leipomon leiriin. Toisaalta haluaisimme vaihtaa leiriä ihan siitä syystä, että sekatavarakaupassa on parempi leipä, mutta se on nyt parinkymmenen vuoden jälkeen myöhäistä. Leiri on valittu aikoinaan eikä sitä voi noin vain vaihtaa. Ainoastaan leipomon omistajanvaihdos olisi hyvä tekosyy alkaa ostaa hotellin patongit muualta - joko sekatavarakaupasta tai ihan eri kylästä.

Jotkut kyläläiset ovat kaukaaviisaita ja ovat valinneet neutraalin linjan. He ostavat leipänsä toisesta ja muut tarvitsemansa asiat toisesta putiikista. Näin he eivät suututa ketään ja voivat helposti sukkuloida molempien liikeiden välillä ja jopa toimia tiedonvälittäjinä. Sillä ei pidä unohtaa tuppukylien kauppojen ja palveluiden sekundääristä funktiota, joka on - tietenkin - tuikitärkeä tiedonvälitys (ja juorujen levitys). Jos jonkun asian haluaa tulevan kaikkien kyläläisten yleiseen tietoon, asiasta kannattaa mainita jommassa kummassa liikkeessä ja jo saman päivän iltana suurin osa kylästä on asiasta tietoinen. Informaation oikeellisuudesta ei sitten koskaan voi mennä takuuseen.

Ranskassa pidetään seuraavat kunnallisvaalit vuonna 2014. Meijän suvusta on Kullan pikkuserkun vaimo keräämässä listaa taakseen tavoitteenaan syöstä vallasta monien halveksima nykyinen määri eli kylän pormestari. Asia on vielä suuri salaisuus täällä ja siitä tietävät vain harvat ja valitut, sillä pikkuserkun vaimo haluaa asian tulevan yllätyksenä ja niin, että vastapuoli ei ehdi valmistautua hajottamalla äänimääriä hyväkseen muodostamalla kolmannen listan. Pikkuserkun vaimo on jo pitemmän aikaa valmistellut strategiaansa ja siihen kuuluu myös soluttautuminen tuppukylän eri leireihin. Hän kuuluu siis neutraalin linjan kyläläisiin leipomon ja sekatavarakaupn sodassa. Minua on pyydetty pikkuserkun vaimon listalle mukaan. En ole tehnyt vielä päätöstä, sillä mie en ole neutraali. Pyyntö toisaalta imartelee, toisaalta kovasti arveluttaa. Onneksi miulla on vielä aikaa.

7 kommenttia:

 1. Molemmissa liikkeissä vierailleena osaan hyvinkin kuvitella tiedonvälityksen kulovalkeamaisen nopeuden. ;) Eikö leipomo olekin se, joka sijaitsee katua alaspäin kävellessä vasemmalla ja jonka ovi aukeaa suoraan kadulle, kun taas sekatavarakauppa on oikealla ja enemmän aukion puolella ja sen fasadissa lukee jotain mm. saksaksi? Jos muistan oikein, me kävimme useammin leipomossa kuin épiceriessä ja sieltä sai kyllä mielestämme paremmat voileivät.

  Neutraali asenne lienee kätevin, jos se vain on mahdollista omaksua. Tietty teidän asiakkuus on varmasti hyvinkin tärkeä leipomolle, ja jos yhtäkkiä vaihtaisitte leiriä, saisitte takuulla kuulla siitä seuraavat 50 vuotta. Tuppukylän iloja? :D

  VastaaPoista
 2. Hih, kuulostaa samalta kuin elo toisessa kodissamme Slovenialaisessa pikkukylässä. Kylässä on noin 200 asukasta mutta kahtiajako on selvä. Sitä ei tosin kukaan muista minne kauas ja miksi menneisyyteen ulottuva jako, ja tiettyjen sukujen vihanpito perustuu!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa aivan mahtavalta :D
  Tsemppiä valinnan kanssa...

  VastaaPoista
 4. vaikea dilemma :)
  mistähän sen sekatavarakaupan leipä tulee, eihän sekatavarakauppias sitä kuitenkaan leivo.
  voiko eurooppalaiset olla myös ehdokkaina kunnallisvaaleissa, vai aiotko laittaa lopultakin kansalaisuushakemuksen sisään? minä taidan lopulta olla sitä mieltä, etten kuitenkaan löydä poliitikkoa, jota äänestää, joten tällä hetkellä ei kansalaisuus niin kiinnosta...

  VastaaPoista
 5. Kiitos kivasta blogista. :-)

  VastaaPoista
 6. Hei vaan ja anteeksi, kun en ole ehtinyt vastaamaan.

  Fifi, just toisinpäin! Ja teitte oikean havainnon: se kauppa, jota luulit leipomoksi myy parempaa leipää! Ja myö ollaan väärässä leirissä...

  Satu, pikkukylien huonoja puolia on juuri ikivanhat sukujenväliset vihanpidot ym. ristiriidat.

  Eveliina, elämä täällä on todella värikästä, mutta sen mahtavuudesta voidaan olla montaa eri mieltä. Kunnallispolitiikka ja politiikka ylipäänsä on alkanut minua kiinnostaa, mutta epäröin paljon siihen mukaanlähtemistä. Pidän teijät ajantasalla!

  Airelle, En tiiä, mistä niitten leipä tulee,mutta se on varmaa, ettei ne sitä itse todellakaan leivo! Miullakin on vielä kansallisuusasia ihan levällään, mutta nyt ois hyvä syy pistää hakemus menemään.

  Jenni, kiitos! Tulen vastavierailulle.

  VastaaPoista