27.11.2009

Tuppukylän aktiviteetteja ja joulunodotusta

Sesongin aikana myö ei ehditä kovin paljon käydä muualla kylässä, mitä nyt mie käyn ostamassa Kullalle sen tupakkakartongit kylän tabac'sta tai haen joskus ravintolan patongit leipomosta. Muuten tulee 8 kk vietettyä aika sujuvasti hotellin 5000 neliön sisäpuolella. Meijän tuppukylä on kuitenkin aika aktiivinen paikka ja erilaisia kerhoja ja yhdistyksiä on vähän joka lähtöön. On rivitanssikerho, aerobic-tunteja, korttipelikerho, koirien agility-klubi, harrastelijateatteri jne. Tämän lisäksi useat eri tahot (esim. koulun oppilaiden vanhemmat, metsästysyhdistys, eläkeläiset jne.) järjestävät säännöllisesti erilaisia tapahtumia joko rahankeräys- tai hyväntekeväisyystarkoituksessa.

Viime sunnuntaina koulun oppilaiden vanhemmat järjestivät loton eli suomalaisittain bingon. Yksi ystäväperhe sai meijät houkuteltua sinne mukaan ja toisaalta oli ihan hyväkin olla edustamassa hotellia, sillä Kulta oli lahjoittanut kahden hengen illalliskortin yhteen palkintokoriin. Tapahtumapaikkana oli kuten tavallista kylän juhlatalo, salle des fêtes, ja porukkaa oli kuin pipoa. Siellä oli vanhuksia, teinejä, pikkulapsia, uusia ja vanhoja kylän asukkaita ja kaikki sulassa sovussa. Meteli oli mieletön - kuten aina - ja toisin kuin Suomessa edes bingon vetäjän kehotus hiljentyä ei laskenut desibelien määrää. Miulle kerta oli ihan ensimmäinen - joskus ala-asteella olin viimeksi pelannut bingoa, mutta koskaan en ole Suomessa käynyt varsinaisissa bingohalleissa. Täällä bingoja järjestetään joka viikonloppu jokaisessa tuppukylässä ja Kulta oli lapsena aikamoinen bingohai. Se voitti aina jotain ja sen suurin voitto oli hevosen varsa. =D Se ei kyllä ollut saanut sitä pitää ja siitä oli tullut itkupotkuraivarit kuulemma. Myö ei kuitenkaan voitettu yhtään mitään, mutta hauskaa oli.

Itse asiassa koko tapahtuma oli aika mielenkiintoinen. Ensinnäkin bingoristikot (tai miten niitä nyt kutsutaankin) valittiin etukäteen isosta kasasta ja maksettaessa ne leimattiin (ilman leimaa ne eivät kelvanneet). Numeroitten peittämiseen meillä Kullan kanssa oli maissinjyviä (heinähatut hei!), mutta melkein kaikilla muilla oli oikein kaupasta ostettuja numeroitten peittämiseen tarkoitettuja muovisia lätkiä. Ja oikein pro-bingoilijoilla oli sellainen magneettikahva, jolla ne muovilätkät pyyhittiin pois. Niissä lätkissä oli siis joku magneetti...jossain. Miusta oli aika huvittavaa, että a) kaupassa on myytävänä bingolätkiä ja b) joku ostaa niitä. Mutta tuo kertoo vain siitä, kuinka suosittuja bingot täällä on.

Palkinnot olivat varsin runsaat ja todella hienojakin. Pääpalkinto oli Wii-pelikonsoli ja se tietysti pelattiin viimeisenä. Kyllä tunnelma kohosi, kun oli tuollainen palkinto kysessä! Lapset eivät meinanneet pysyä nahoissaan ja aikuisetkin tuntuivat olevan aika kuumissaan. :) Kaikki tapahtui kuitenkin hyvässä hengessä ja jokaisen palkinnon voittaja sai aina runsaat aplodit. Mukava kokemus täytyy sanoa ja mennään varmasti toistekin.

Sunnuntaina on sitten ensimmäinen adventti. Täällä en ole kenenkään kuullut sitä juhlistavan erityisemmin, mutta mie aion viettää sitä samalla tavalla kuin kotikotona on tapana. Aikaisempina vuosina ei olla joko oltu täällä Ranskan kotona tai sitten en vain ole jaksanut tai muistanut. Ajattelin laittaa Kotkan mummilta perimäni sähkökynttelikön olohuoneeseen, ottaa jo muutamia neutraaleja joulukoristeita esille ja pistän tietysti joululaulut soimaan. :) Aika ihanaa.

4 kommenttia:

 1. Yks: ihanaa, kun viitsit/jaksat blogata taas
  kaks: myös ihanaa, kun olet positiivisella ja iloisella mielellä

  En nykyään paljoa matkustele, mutta joskus muinoin, kun useammin reissattiin, syötiin jossain spesiaalipaikassa, minkä piti siis olla ihan första klass. No ei mitenkään ollut ja harmitti, kun lasku hipoi taivaita ja ruoka oli vaatimatonta. Sitten taas jossain ihan tavallisessa kuppilassa oli älyttömän hyvä ruoka ja edullista vielä.

  Eikö olekin hupaisaa tuollainen koko kylän yhteen kokoava bingo, ei tarvita kalliita esiintyjiä eikä muutakaan showta ja kaikilla on hauskaa. Takavuosikymmeninä ainakin maaseudulla harrastettiin bingoja, niissä oli huikea tunnelma ja jos voitti vaikka vaan kaffepaketin oli siitäkin ilo ylimmillään. En kyllä itse niissä käynyt, mutta sukulaiset ja tuttavat ja harmitti etten päässyt.

  Et sunkaan g:llä alkavan lopputyön kimpussa ole? Jos joo, niin läpyläpy ja ahertamisen iloa!

  VastaaPoista
 2. Moi! Kiva lukea taas postauksia ja tosi kiva nähdä kuvia!!! Lisää lisää vaan... :-)
  Ootko saanu miun tekstiviestit? Monenteen päivään saakka ootte Idässä joululomalla? Ollaan siis tulossa sinnepäin, 27. pv pitää ainakin olla siellä.
  Ilmottelehan!
  T: Anu

  VastaaPoista
 3. Fifin maman - Miustakin on kiva taas blogata ja varsinkin kun jutut tulee spontaanisti! :) Toivoisin niiden vain tulevan yhtä helposti word-tiedostoihin...;) Terkkuja!

  Anu - Mie lähetin siulle meilin, ootko saanu sen? En oo voinu tekstata x syystä. Mutta siis ollaan 27. päivä Joensuussa eli tavataan! :) Haliloita!

  VastaaPoista
 4. Moe. En ole saana meiliä, minne lie jäänyt?! No hyvä tietää että ootte siellä silloin, soittelemma sitten lähempänä.
  Muutto alkaa... ja tunnelmat katossa. So not!
  Näkymisiin kuulumisiin!!!!!!
  Anu

  VastaaPoista