10.12.2009

Myytinmurtaja

Kuulkaas, nyt sanon jotain sellaista, mitä en olisi koskaan uskonut sanovani! Ranskalaiset pankit toimivat paljon sujuvammin kuin suomalaiset. Siinä.

Miulla on eräässä suuressa pohjoismaisessa pankissa vielä tili täällä Joensuussa ja makselen sen kautta satunnaisia laskuja ja vielä muutaman vuoden ajan opintolainaa pankille takaisin. Muutettuani Ranskaan pankkisuhteeseen on tullut aivan liikaa ryppyjä ja syyksi arvelen omassa blondissa päässäni tilin todella säälittävää saldoa sekä pysyvää osoitetta ulkomailla, jonne tiliotteiden lähettäminen tulee kalliiksi. En ole siis todellakaan mitenkään hyödyksi suomalaiselle pankilleni. Paitsi opintolainan korkojen muodossa, mutta opintolainaakin olen alkanut maksamaan takaisin ihan omassa tahdissa ja liian suuria määriä kerrallaan eli olen pirullisen kuriton. :)

Syksyn aikana sattui pieni EU-maksuinsidentti, jonka sain nyt viimein täällä Suomessa selvitettyä. Tilanne selvisi miulle suotuisalla tavalla, mutta viimeisetkin luottamuksen rippeet suomalaiseen pankkiini hupenivat kertalaakista. En ala selostamaan sen tarkemmin tätä tylsää tapahtumaa, mutta sen voin kertoa, että ranskalisen NETTIpankkini neuvoja sanoi puhelimessa mm. näin:"Käytit kansainvälisiä IBAN- ja BIC-koodeja siirtäessäsi rahaa suomalaiselle tilille, joten maksu ei voi olla muuta kuin EU-maksu, josta me emme veloita mitään eikä vastaanottava pankkikaan voi veloittaa mitään." Suomalaisen pankkini varsin byrokraattinen selitys kuului puolestaan näin (*haukotus haukotus prkl*):"Maksu on tullut tilille samana päivänä, joten siitä menee 17 euron 0-arvopäivämaksu ja se ei ole EU-maksu. EU-maksu kirjataan tilille kolmen päivän kuluttua maksusta ja siitä ei mene kuluja."

Että näin.

7 kommenttia:

 1. Tuo voisi olla mun omasta suusta, Jenni... Mullakin on viela tili eraassa suuressa pohjoismaisessa, ja olen moneen kertaan repinyt pelihousuni syysta jos toisesta sen kanssa. Ja makin jouduin karsimaan siita, etta halusin ryhtya lyhentamaan lainaani oman rahatilanteeni, en pankin suunnitelmien mukaan. Hohhhoijaa. Kaikkein eniten arsyttaa se paperiroskan lahettaminen maailman toisille laidoille (useimmiten vaariin osoitteisiin kun tietokonejarjestelma nayttaa aina tulkitsevan osoitteet miten sattuu), ja kun valitin siita, etten todellakaan halua yhtaan mitaan tiliotteita paperisena, vastaus oli ettei se olekaan tiliote vaan tiliotteen LIITE, joka tarvitaan veroilmoitukseen... A)ihan niinkuin sellaista ei saisi itse tarvittaessa tulostettua, B) ihan niinkuin verokarhu ei tietaisi joka tapauksessa mita mun tililla tapahtuu ja C)... Mika veroilmoitus, kun olen ollut taysin tulottomana kotiaitina viimeiset 3v... etta olen samaa mielta, pankit on yleisestikin "%&%$#"":sta, ja etenkin se yksi nimeltamainitsematon! Koita kestaa, hauku ne kunnolla, ja nauti nauti nauti kaikesta ihanasta Suomessa! Ja myohaiset haapaivaonnittelut!

  VastaaPoista
 2. Olet kyllä sitten ainoa kuulemani ihminen, tai sit mun pitää vaihtaa pankkia täällä Ranskassa.

  Yksi maan suurimmista pankeista sai jopa kuukausi takaperin toimimaan systeemin jolla voi tehdä ulkomaan tilisiirtoja netissä,
  ja osoitteenmuutoksen hoitumiseksi mun piti vähän kirota kun konttorissa leviteltiin käsiä silleen "emmäämistääntiedä".

  Niin, ja EU-maksuista voidaan kyllä veloittaa, myös silloin kun raha on tulossa tähän suuntaan.

  Mun ois ehkä oikeesti aika vaihtaa pankkia...

  (Mutta ei postipankkiin. Postipankilta en olisi saanut kunnon korttia kun ei ollut säännöllisiä tuloja ja electronin maksurajasta ei voinut neuvotella (taisi olle 300 euroa viikossa, hei hei lentolippujen ostaminen netistä...) )

  VastaaPoista
 3. Hanna - *huoh* Kyseinen pankki on kyllä niin syvältä! Halusin jo pari vuotta sitten vaihtaa pankkia, mutta opintolainan siirrosta kyseinen pankki olisi veloittanut 120 euoa ja miehän en todellakaan halua antaa niille yhtään lisää rahaa!

  Kiitos onnitteluista ja myö kyllä nautitaan! :)

  Stazzy - Miun entisen pankin kanssa (CE) ei oo ollu mitään ongelmaa koskaan; kaikki sujui helposti ja mutkattomasti. Nykyinen pankki on yksi uusista nettipankeista (voin mp:llä lähettää nimen), jossa kaikki toiminnot tapahtuu siis netissä ja KAIKKI on ilmaista! Jopa Mastercard GOLD. :) Jos haluat tietää lisää, niin voin kertoa meilitse. Pankin vaihtokin sujui kuin tanssi. :)

  VastaaPoista
 4. Ai missä puljussa ei mene maksua IBAN-siirroista ? BNP ainakin surutta laskuttaa !

  =(

  VastaaPoista
 5. Pikamääräys ei ole mahdollinen EU-maksussa, joten jos rahat on tulleet samana päivänä, niin kyllähän se tietysti haiskahtaa joltain muulta kuin EU-maksulta.

  Eihän se pankin tai pankkivirkailijan vika ole, jos siinä on tällainen sääntö.

  Ja minähän en ollut mistäään EU-maksusta kuullutkaan ennen tätä postausta, nyt sitten googletin. =)

  VastaaPoista
 6. Maurelita - Mainostan nyt sitten. Me vaihdettiin ING Direct -nimiseen pankkiin, jossa mikään ei maksa mitään. Ja kaikki hoituu sujuvasti netissä. Suosittelen.

  Anne - Joo, kyllähän mie nyt tuon tiiän ja olen jopa jotenkuten hyväksynyt selityksen, mutta miten tollasia sääntöjä voi tietää esim. googlettamatta? Eikä Ranskassa ole mitään kolmen päivän sääntöä eli tuo on varmasti ihan suomalaisten pankkien oma juttu.

  VastaaPoista
 7. Uuh! Raivostuttavaa. Minullakin on ollut monia erinäisiä ongelmia suomalaisen pankkini kanssa... esimerkiksi kun avaat tilin, et saa käyttöösi pankkikorttia, ellei tilillesi ole tehty useampia kunnon talletuksia, etkä myöskään nettipankkia pariin kuukauteen. Jos sinulla ei ole nettipankkia, et esimerkiksi voi maksaa laskuja, saati sitten käyttää esimerkiksi Kelan-sivua, jonka kautta voisi hoitaa asioita jotka helpottaisivat tuota rahan saantia..!

  VastaaPoista