29.10.2009

Ekotekoja

Teininä olin meijän perheessä koko ajan vahtaamassa muiden perheenjäsenten ekologista käyttäytymistä ja siitä syystä sainkin perheeltäni lempinimen Ekoterroristi. Opiskeluaikana relasin aika paljon noissa asioissa, koska miulla oli muutenkin niin paljon stressattavaa, mutta kompostoin, pyöräilin jne. Opiskelijan budjetilla nyt ei muutenkaan kauheasti pystynyt kuluttamaan.

Täällä Ranskassa ollessa on taas teinivuosieni "ekoterrorismi" alkanut nostaa päätään. Ranskalaiset tuntuvat olevan varsin ympäristötietoista ja -tiedostavaista kansaa nykyisin, vaikka täällä etelässä kyllä vielä roskataan ihan holtittomasti. Lempiviikkolehdessäni Nouvel Observateurissä on joka viikko artikkeleita ympäristöasioista ja ympäristöystävällisistä tuotteista. Samoin televisiossa on entistä enemmän "ekoilua" käsitteleviä reportaaseja. Valitettavan usein kuitenkin sanalla écolo (vapaasti käännettynä ympäristöystävällinen) on negatiivinen konnotaatio ja écoloiksi tunnustautuvia pidetään, ainakin tietyissä piireissä, hippeinä ja vasemmistolaisina. (Miun otsaan tuo leima on tässä perin oikeistolaisessa perheessä lyöty jo ajat sitten eikä se minua haittaa ollenkaan! Päinvastoin - pienimuotoinen provosointi on aina kuulunut lempiharrastuksiini... :) )

Meijän huushollissa on otettu viime aikoina käyttöön useita ympäristöä ja luonnonvaroja säästäviä ratkaisuja.

Vesipullojen rahtaaminen meillä on lopetettu jo melkein kaksi vuotta sitten ja ajoittain ikävästi kloorille tuoksahtavaa, mutta muuten erinomaista, hanavetta meillä suodatetaan Brita-karahvissa.

kuva
Vesi maistuu hyvälle, ei pilaa kalkilla espressokeitintä ja tavan kahvinkeitintä ja käytetyt suodattimetkin voi kierrättää. Vielä en ole kuitenkaan löytänyt paikkaa, joka ottaisi suodattimet vastaan ja siksipä niitä alkaa olla kertynyt jo aikamoinen kasa keittiön tiskialtaan alle.

Poisheitettävät tiskirätit olen jo aikoja sitten vaihtanut Viledan puuvilla-mikrokuituisiin tiskiliinoihin, joita pesen säännöllisesti koneessa. Niillä saa lian kuin lian poistettua ilman pesuainetta ja aina ku rätti alkaa olla likainen tai haiskahtaa pahalle, niin laitan sen muun pyykin joukkoon pesuun ja tsadaa - taas on puhdas liina käytössä. Muuten, kaikille tiskirätti kammoisille (esim. Ginger) tiedoksi: Sinituotte valmistaa käteviä liinanpidikkeitä, joiden avulla tiskirätin voi piilottaa kuivumaan esim. tiskiallaskaapin oven sisäpuolelle. Näin mie tein ja hyvin toimii! :)

kuva

Tänä kesänä päätin myös lopettaa pyykinpesuaineen käytön. Meillä on vesi todella kalkkista ja pyykinpesuaineen lisäksi joudun laittamaan koneeseen erityistä kalkinpoistoainetta. Lisää siihen vielä mahdolliset tahranpoistoaineet ja huuhteluaine, niin kyllä maailma saastuu kertalaakista! No, miulla meni hermot tuohon julmettuun pesuainesaastuttamiseen ja ostin tällaisen pesupallon:

kuva

Pesupallo laitetaan pyykin sekaan pesukoneen rumpuun ja se pesee kaikenlaisen pyykin puhtaaksi alle 50 asteessa. Pallon siällä on keraamisia "helmiä", joissa on jotain ionista säteilyä (?) joka puhdistaa. Täällä lisää pallosta. Keraamiset helmet myös hajottavat veden kalkkia, joten lisäkalkinpoistoainetta ei tarvita. Mie kyllä laitan hieman etikkaa pesuainelokeroon, jotta koko pesukone saa joka pesulla kalkinpoiston. Etikka on kuitenkin ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin erilliset kalkinpoistoaineet. Edit: Tässä pallosta lisätietoja englanniksi.

Miun seuraava hankinta on jogurttikone.

kuva

Meillä syödään niin paljon jogurttia, että tyhjiä jogurttipurkkeja tulee vuoden aikana ihan liikaa. Toiseksi itse tekemällä tietää ainakin mitä jogurteissa on eli ei ainakaan lisäaineita. Olen jo kerännyt talteen lasisia jogurttipurkkeja (kierrätys kunniaan!) ja nyt vain pitäisi löytää sopiva masiina.

18 kommenttia:

 1. No huhhuh! Jopas sulla on intoa asioihin! Hienoa!Kierrätys ja luonnonsäästö on loistava asia, kyllä se onnistuu, kun päättäväisesti lajittelee ja miettii, mihin minkäkin töryn lykkää.

  Huvittaa usein, kun luonnossa on koirankakkapusseja, ts. jätös on poimittu pussiin, mutta pussi heitetään polun varrelle tai pusikkoon. Jos näkee sen vaivan, että noukkii kakit pussiin, niin eikö pussia voisi viedä roskiin sen sijaan, että nakkaa sen lähimaastoon. Tai ei se oikeasti huvita, se harmittaa.

  Lycka till teidän taloprojektille! Hukkaneliöihin ei kannata uhrata tilaa eikä rahaa, tosi tyhmää suunnitella sellaisia.Eiköhän se lainakin järjesty aikanaan.

  Täällä taas tänään mitä ihanin syyspäivä, tuulee, pari astetta plussa ja aurinko paistaa. Me lähdetään mopsien kanssa ulos!

  VastaaPoista
 2. Ihan samoilla linjoilla ollaan! Me kans vaihdettiin vesipullohärdelli pari kuukautta sitten karahviin. Terraillonin karahvit meillä oli jo kaapissa vanuneetkin paremman aikaa ja jostain syystä olin kuitenkin riippuvainen pulloista. Pulloveden jälkeen totuttelu suodatettuun vei ainakin viikon, mut nyt taas pullovesi maistuu vuorostaan pahalta :)

  Eihän tuo pallo kuluta vaatteita? Ja kestääkö se mitenkä kauan? Pitääkin ottaa asiasta selvää... Ajatelin Mintun neuvosta kokeilla niitä pesupähkinöitä, kunhan saan aikaiseksi :D

  Jogurttikone olis kyllä älyttömän kätevä, kulta vetää pari purkkia päivässä.. En oikeesti etes tienny et tuommosia on! Lisää tämmösiä ekopostauksia, kiitos!!

  VastaaPoista
 3. Hyvä Ekoterroristi!
  En tiedä mitä hienouksia jogurttikone osaa, mutta meillä tehdään (miehen aloitteesta) jogurttia itse ihan ilman konetta seuraavasti:
  Kiehautetaan litra täysmaitoa kattilassa, sitten annetaan sen jäähtyä varmaan vähän yli 40 asteiseksi (silloin on hyvä, kun sormen voi pistää maitoon, mutta heti pitää vetäistä pois). Sitten laitetaan eri puolille kattilaa n. 4-5 kökkärettä jotain maustamatonta jogurttia (jatkossa juuri tulee tästä omatekemästä jogurtista) ja ihan vähän hajotetaan kökkäreitä, ei kunnolla sekoiteta. Sitten vaan kansi päälle ja aamulla (jos em. proseduurit on tehty illalla siis) on ihanaa, paksua, lohkeilevaa jogurttia kattila täynnä! Senhän voi sitten maustaa miten itse haluaa. Saattaisi tuo onnistua rasvattomammastakin maidosta, mutta silloin vaan palaa helpommin pohjaan tuossa 1. vaiheessa.

  Aurinkoisia syyspäiviä!

  VastaaPoista
 4. Tosi mielenkiintoisia vinkkejä! Saiskohan tuollaisen veden suodattimen täältäkin.. Veden raahaaminen rasittaa niin selkää kuin luontoakin ;) Pesupähkinät tai miksei tuollainen pallo on mullakin hankinnassa kunhan menen seuraavan kerran Suomeen, ellen löydä niitä täältä, mitä kyllä epäilen.. Täällä kierrätystä tai muita ekotekoja ei juuri harrasteta, mutta pieniä askelia eteenpäin olen nähnyt jo tämän vuoden aikana, jonka olen täällä asunut. Enköhän siis vielä pääse esimerkiksi lajittelemaan jätteitä, nyt kun kaikki menee samaan astiaan :(

  VastaaPoista
 5. Mahtavaa, Jenni!

  Me hankittiin kans Brita-kannu jokusen aikaa sitten. Taalla Portugalissa niita suodatinosia ei voi kierrattaa, mutta kuskataan ne vaikka johonkin toiseen maahan kierratykseen joku paiva, kunhan niita kertyy isompi roykkio.
  Jugurttikone on meilla kans hankinnassa, Ollin veljella on Moulinexin malli, ja on ollut siihen tosi tyytyvainen. Taalta ollaan loydetty vaan sellainen tosi halpisversio, en edes muista merkkia, joten ehka yritetaan etsiskella viela toista tai sitten vaan esitetaan Ranskaan joululahjatoive. Tuota pesupallo- jutskaa en ole viela kokeillut, mutta olin ajatellut ryhtya kayttamaan pesupahkinoita ainakin seuraavan tulokkaan vaippapyykkiin. Kestovaippailu jai kaksosten kanssa vahan yritykseksi, mutta yhden kanssa se taatusti onnistuu.

  Silla on musta jo tosi suuri merkitys, etta omilla teoillaan saa tahan maailman edes vahan vahemman saastetta ja jatetta, vaikka kaikki ei aina olekaan mahdollista. Seuraavaan kamppaan haluaisin meille ehdottomasti parvekekompostin, taalla kun ei biojatetta voi kierrattaa. Ja esimerkillaan voi aina vahan heratella muita, varsinkin maissa, jossa kierratys tai muut ekoteot on viela aika lapsenkengissa.

  Hyvaa jatkoa ja myotatuulta taloprojektiin! Jos teilla on lomalla ylimaaraista aikaa, hujauttakaa Easyjetilla Lissaboniin :)!

  VastaaPoista
 6. Moi,

  Kunhan selviää millaiset liikkeet noita Brita suodattimia ottaa, heti ilmoitus blogiin - minä en edes tiennyt että niitä voi kierrättää (varmaan unohtunut just sen takia ettei ole ollut paikkaa mihin viedä).

  Oletko ehtinyt jo testaamaan tuota pesupalloa? Siitä myös kommenttia kiitos, olen itsekin miettinyt sitä vaihtoehtona. Itse ostin ns pesupähkinöitä, ne on jotain Afrikassa kasvavia pähkinöitä joilla on luontainen saippua-ominaisuus. En pese pelkästään niillä (pelkään että pyykki alkaa haista kummalliselle kun ne ovat hajustamattomia), mutta mitään negatiivisia kokemuksia ei ole. Ainakin on 100% luontainen tuote ja taatusti hajoaa, vaikka kuljetuskustannukset nousevatkin.

  Entäs tuo etikan käyttö, onko vaatteille mitään vaikutusta? Onko eroa käyttääkö pesuaineen vai pallon kanssa?

  Tämä on mun mielestäni aika kiva vinkki-nettisivu, löytyy myös luontaisia puhdistamisneuvoja, jos jotakuta kiinnostaa http://www.elisanet.fi/puutteenpera/

  Eräs herätyksen hetki oli kun viime kesänä serkkuni luona tajusin että kaljapullon korkit ja alufolion voi kierrättää metallinkeräyksessä!! Loogista itse asiassa, mutta ei ikinä ollut tullut mieleen, kun ei näistä asioista niin paljon puhuta. Toivottavasti joskus ovat itsestäänselvyyksiä kaikissa huusholleissa!

  Mervi

  VastaaPoista
 7. täällä kyllä hirveästi PUHUTAAN ympäristöstä ja ekologisesta elämästä, ja joskus vahingossa jopa âänestetään vihreitä, mutta kun vahän katselee ympärilleen, ei voi kuin huoata ja todeta kuinka kaukana vielä ollaan sanoista tekoihin siirtymisessä.

  onks se pesupallo hyvä - eli tuleeko puhdasta? mulla on vaikeuksia saada omaa pyykkiäni puhtaaksi ns. ympäristôystävällisillä pesuaineilla, kura ja maa lähtee huonosti vaatteista. tiedä, onko vika pesukoneen vai -aineen.

  VastaaPoista
 8. Hei vähänks jännä keksintö tuo pesupallo!

  Käytin kans aikoinaan noita Britan kannuja, vesi maistui todella hyvälle. Ongelmaksi muodostui just tuo suodattimien kierrätys (olivat myös ainakin sillon aika hintavia), omituista että se onkin niin hankalaa. Mutta voisin kyllä hyvin harkita uuden kannun hankkimista :-)

  VastaaPoista
 9. Meilläkin Brita, vaikka täällä vesi ei kovin kalkkista olekaan, Strasbougin ajoilta. Strassissa muuten Vie Claire -luomukauppa otti vastaan kierrätettäviä suodattimia, eli kannattaa kysellä hippikaupoista.

  VastaaPoista
 10. Jaa-a. Tuumin tässä itekseni, että miksi ostaa jugurttiKONE? Mainiosti jugurttia voi tehdä ilman konettakin. Mie teen niin että pistän litran maitoa, desin maitojauhetta ja desin jugurttia siemeneksi (maustamatonta, bulgariaa tai mitä vain). Jos on uuni lämpimänä, niin 50-75 asteiseen uuniin olen pistänyt yöksi muhimaan. Jos uuni on liian lämmin, niin olen pistänyt uuninpankolle. Jos ei ole uuni lämmin, niin olen lämmittänyt maidon reilu 50 asteiseksi ja pistänyt muut sekaan ja kipon muhimaan kylmälaukkuun, sellaiseen ikivanhaan styroksiseen. Joskus muistan mummon kesällä kietoneen kattilan vilttien sisään. Pääasia, että lämpö säilyy. Alkuillasta kun tekee niin aamulla on jo hyvää. Noin 10 tuntia oon antanut olla yleensä ennen eka maisteluita ja kylmään siirtoa. Säilyy hyvin, menee vain happamammaksi päivien myötä mutta makunsa kullakin :) Meillä ei kyllä päiviä säily :D Maustetaan marjoilla, hunajalla, pellavansiemenillä, intiaanisokerilla, kaurahiutaleilla tai millä vain, mielikuvitus asettaa rajat. Raparperi on oma suosikkini, nam!
  Maitojauheen määrällä voi säädellä paksuutta eikä maitojauhe ole ollenkaan välttämätöntä. Jos tulee liian löysää, niin voi siivilöidä liinan läpi paksummaksi. Joskus olen onnistunut tekemään raejuustoa, siitä ei kannata masentua. Kokeilemalla onnistuu! Suosittelen :)

  VastaaPoista
 11. Fifin maman - Kierrättäminen ja kaikenlainen ekoilu ei miun mielestä oo yhtään sen rasittavampaa tai aikaavievämpää (?) kuin luonnon tuhoaminen. Pitää vain joskus pysähtyä miettimään omien tekojen järkevyyttä ja siitä se sitten lähtee. Nykypäivänä ratkaisut tehdään juuri kaupassa eikä se tavanomaisin ratkaisu välttämättä ole edes helpoin tai taloudellisin.

  Terkkuja! :)

  Sanna - Pallo on allergiaystävällinen, antibakteerinen ja kestää 3 vuotta. Ei kuluta vaatteita. Pyykki tuoksuu vain puhtaalle - ei pahalle eikä hajusteille. :)

  VastaaPoista
 12. Heippa! Pesupalloa olen minäkin pyöritellyt kaupassa moneen otteeseen, mutta en ole saanut selville, poistaako se todella LIKAA! Siis uskon kyllä, että pallukka raikastaa vaatetta, mutta viekä se myös ihan likakököt vaatteista? Jogurttitahrat, puuroroiskeet ja tussin? Jos näin on ostan heti huomenna sellaisen.
  Terkut Barcelonasta, luin blogiasi jo silloin, kun vielä asuin Ranskassa!

  VastaaPoista
 13. Onpas jännän näköinen tuo pesupallo! Kiitos vinkistä, en tiennyt sellaisiakin olevan, laitetaan harkintaan. Vedensuodattavaa kannua olen myös viime aikoina harkinnut, kraanavesi on niin pahan makuista.

  VastaaPoista
 14. Katjis ja Anni - Kiitos ohjeesta! Jos kerta voi ilman konetaakin tehdä, niin en osta sitä konetta. Se on tietysti ekologisempaa ja tilaakin säästyy, kun ei tarvitse taas yhtä konetta yrittää tunkea jonnekin piiloon. :)

  Jaana - Brita on kaikista tunnetuin ja vanhin suodatinmerkki, joten luulisi jopa Romaniasta löytyvän. Tai sitten tilaat nettikaupasta - Amazonilta tms.

  Mervi - Periaatteessa kaikki suodattimia myyvät liikkeet ottavat käytettyjä suodattimia vastaan, mutta itse en ainakaan täällä veisi niitä mihinkään supermarkettiin, sillä roskiin ne vaan dumpattaisiin. Otan selvää ja ilmoitan heti. Etikka ei tee mitään pahaa vaatteille - päinvastoin se poistaa myös vaatteista kalkin sekä kirkastaa värejä. Oon käyttänyt sekä pallon että aikaisemmin pesuaineen kanssa.

  VastaaPoista
 15. Tuu sylkkyyn !!! Täällä toinen ekoterroristi, ihan samoilla aalloilla kanssa, Britat jne messissä.

  Minusta vielä hirveän monet viis veisaavat koko ekoilusta, jättävät auton tyhjäkäynnille, elävät muovipusseja varten ja ajattevat vain omaa napaa. Oli se sitten Ranskassa, Hollannissa tai Suomessa.

  Kirpeintä oli kun pariisilainen suomalaismimmi yhden keskustelun puitteissa sanoi minulle "ai niin sä oletkin se ekolo", niinkuin se pakollinen hihhuli yhdessä joukossa. Sitten muitten ei tarvi olla kun minä vouhkaan koko jengin edestä. RAIVOSTUTTI. PALJON !!!

  VastaaPoista
 16. Hei vaan! Tuosta pesupallosta. Sellaista testattiin eräässä kuluttajille suunnatussa tv-ohjelmassa (Patti chiari/RSI) joskus viime talvena. Tulos oli jotain sinne päin, että pesee yhtä hyvin kuin puhdas vesi. Omakohtaista kokemusta minulla ei ole.

  VastaaPoista
 17. Hei vaan! Miulla jäi kommentteihin vastaaminen kesken, kun tuli loma yhtäkkiä eteen ja kaikenlaista muuta. Mutta nyt mie jatkan.

  Hanna - Niin, en tiiä miten pesupallo puhdistaa kestovaipat ja muun vauvapyykin, mutta jos se ei oo tarpeeksi tehokas, niin sittenhän voi ostaa esim. Ecoverin-nimisiä puhdistusaineita, jotka on ympäristöystävällisempiä kuin tavalliset.

  Millos teijän kolmas vauva syntyykään? Terkkuja paljon! :)

  Airelle - Meijän kaverit ei ole mitään ecoloita, mutta kyllä niittenkin puheissa alkaa vilahdella entistä useammin kaikenlasita ecolo-juttua. Se on se raha, mikä yleensä pistää myös tavanpulliaisenkin ajattelemaan näitä asioita...Ja miehän oon sitten aina paasaamassa kierrättämisestä joka illanvietossa, kun toiset tunkee kaiken roskan samaan roskikseen! ;)
  Pesupallopesee ainakin miejän pyykin puhtaaksi, mutta myö ei möyritäkään mullassa. Pesupallon kanssa suositellan käytettäväksi tahrabpoistoainetta vaikeiden tahrojen poistamiseski.

  Rina - Onhan ne suodattimet hintavia varsinkin kun kerralla ostaa ison paketin, mutta hintaa tulee vähitellen myös pullovedelle. Ihminen vain ei yleensä osaa ajatella pitkäkatseisesti. :)

  Stazzy - Hippikauppoja ei täällä kauheesti oo tullu vastaan, mutta Nîmesiin on nyt tullut Biocoop-luomukauppa. Pitää käydä vaikka sieltä kysymässä.

  Ansku - Kuten ylempänä sanoin, niin meillä ei oo vielä ns. hardcore-pyykkiä, koska ollaan lapsettomia, mutta ihan normilikaisen pyykin saa pesupallolla puhtaaksi. Mutta kokeile vaikka Ecover-pesuaineita - on nekin parempia kuin tavan pesuaineet! :)

  Calendula - Kokeile ihmeessä! Brita-kannun vesi on miusta todella hyvänmakuista.

  Maurelita - Siusta mie tuon jo tiesinkin! :) Ja ymmärrän tuon raivostumisen - miullekin appi sano kerran:"J'ai fait une omelette avec des asperges bio. Personne ne l'aime mais toi, tu dois l'aimer vu que t'es écolo !!!" Jatketaan vouhkaamista...!

  Elvira - Voipi olla, mutta ite oon ainakin ollu tyytyväinen.

  VastaaPoista
 18. Hei meillä Monoprix ottaa vastaan vanhoja Brita-suodattimia, kuten myös noita uusia lamppuja (basse conso) ; oisko teillä joku vastaava tai esim Carrefour tms ? Ehkä kannattaa kysellä infosta eri marketeissa jne, tai jos vaikka netissä olisi kierrätyspisteistä tietoa ?

  VastaaPoista